Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem i cukinią

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka żytnia pełnoziarnista 250 gram
masło 250 gram
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Farsz

szpinak świeży 200 gram
cukinia 2 sztuki
ser feta 100 gram
cebula biała 2 sztuki
sól i pieprz
Czosnek suszony Prymat

Masa jajeczna

jajko 2 sztuki
śmietana 12% 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i cukinią

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnice usypując wzgórek. Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kostkę masło, sól i wbijamy jajko. Zagniatamy mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Dolewamy 1 łyżkę wody i łączymy całość w kulę. Wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na 2 porcje. Do tarty wykorzystamy tylko połowę otrzymanego ciasta, drugą można zamrozić. Pierwszą porcję zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki. Stolnice posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na placek nieco większy niż forma na tarte. Formę smarujemy oliwą i wkładamy do niej ciasto, wykładając dno i boki. Spód podziurkować widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i pieczemy 25 min.
Przygotowanie farszu:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i cukinie. Całość razem dusimy. Doprawiamy odrobioną soli (feta jest słona), pieprzem, czosnkiem. Do farszu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie masy jajecznej:
W miseczce mieszamy 2 jajka i małą śmietanę 12%.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, nakładamy farsz. Całość zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 29.08.2014 12:55
Fajny przepis
Ania84 28.08.2014 14:30
pyszna musi być
IZABELA29 28.08.2014 14:24
takiej jeszcze nie robiłam.
everay 28.08.2014 14:17
pyszności
gosia56 28.08.2014 13:50
na pewno pyszna;)
marcia7 28.08.2014 12:01
idealna na jesień

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak