Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sorbet rabarbarowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 230 ml
sok z dużej cutryny 1 sztuka cytryna
cukier puder 150 gram
syrop glukozowy (zrobić samemu rozpuszcając cukier w wodzie, podgrzać) 2 łyżki
rabarbar 500 (pokrojony na 2 cm kawałki)

Przepis i sposób przygotowania na: Sorbet rabarbarowy

Wodę, sok z cutryny i cukier puder wymieszać w rondlu, postawić na małym ogniu, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar, gotować około 8-10 minut (gdy rabarbar zrobi się miękki). Schłodzić do temperatury pokojowej. Miksować robotem kuchennym, aż masa będzie gładka, dolać syrop glukozowy, zmiksować. Zamrozić w maszynce do lodów lub zamrażalniku (3-4 godziny, co 30 minut wyjmować na mieszanie). Wyjąc na 5 minut przed podaniem.

Przepis na około 900 ml lodów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamilaj 29.08.2010 19:14
sorbet z rabarbaru hmmmm nie spotkalam sie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak