Sorbet rabarbarowy

Sorbet rabarbarowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    230 ml
  • sok z dużej cutryny

    1 sztuka cytryna
  • cukier puder

    150 gram
  • syrop glukozowy (zrobić samemu rozpuszcając cukier w wodzie, podgrzać)

    2 łyżki
  • rabarbar

    500 (pokrojony na 2 cm kawałki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę, sok z cutryny i cukier puder wymieszać w rondlu, postawić na małym ogniu, mieszać aż cukier się rozpuści. Dodać rabarbar, gotować około 8-10 minut (gdy rabarbar zrobi się miękki). Schłodzić do temperatury pokojowej. Miksować robotem kuchennym, aż masa będzie gładka, dolać syrop glukozowy, zmiksować. Zamrozić w maszynce do lodów lub zamrażalniku (3-4 godziny, co 30 minut wyjmować na mieszanie). Wyjąc na 5 minut przed podaniem.

Przepis na około 900 ml lodów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kamilaj

29.08.2010 19:14
sorbet z rabarbaru hmmmm nie spotkalam sie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat