Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z kapustą i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 gram
olej 2 łyżki
sól
woda ciepła

Farsz

kapusta kiszona 500 gram
pieczarki 30 dkg
cebula 1 szt
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pieczarki razem z cebulą, solą i pieprzem podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
2
Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy wodę i kroimy. Dokładamy podsmażone pieczarki i doprawiamy.
Krok 2 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
3
Mąkę, z olejem, solą i ciepłą woda łączymy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ilość wody wlewamy powoli do mąki, bo od jej ilości zależy gładkość ciasta.
Krok 3 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
4
Ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka (może być szklanką) ja wykrawałam takim moim pomocnikiem. Wkładamy troszkę farszu i sklejamy brzegi.
Krok 4 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto
5
Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy pierogi i lekko mieszamy, aby się nie skleiły. Od momentu wypłynięcia ok 4-5 minut i wyjmujemy.
Podajemy z podsmażoną cebulką. Smacznego
Krok 5 - Pierożki z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 29.08.2014 12:16
pyszne,lubie takie jedzonko :)
eMMe 28.08.2014 15:22
Uwielbiam takie pierożki:)
Rysia 28.08.2014 12:49
Już mam apetyt,ale to jesienią.Teraz z owocami.
asiczekz 27.08.2014 21:39
ale bym takich pojadła
dorrota 27.08.2014 21:30
mmm...moje ulubione;)
pestka 27.08.2014 20:35
takie właśnie lubi moja rodzina
wwwiolka 27.08.2014 20:23
Fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak