Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej z kiełbasą i marchewką

5.0
(63)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jedno z tradycyjnych polskich dań - bigos. Jest treściwy i sycący dlatego sprawdza się jako danie główne. Można go przygotować z kapusty kiszonej, kapusty białej czy młodej. Ten przepis łączy w sobie te dwa pierwsze rodzaje kapusty i uważam, że jest świetnym balansem smakowym. Polecam bigos z kapusty kiszonej i słodkiej na obiad. 

Składniki:

kapusta kiszona 1 kilogram
kapusta biała 1 kilogram
marchewka 3 sztuki
cebula biała 2-3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Ziele angielskie całe Prymat 5-7 ziaren
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
kiełbasa podwawelska 700 gramów
olej do smażenia 2-3 łyżki

Porada

Bigos można doprawić słodką lub ostrą papryką, mielonym kminkiem, czosnkiem czy lubczykiem - co kto lubi :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej z kiełbasą i marchewką

Bigos z kiszonej i białej kapusty to doskonały pomysł na sycący obiad, szczególnie podczas chłodniejszych dni. Tradycyjnie przygotowuje się go na różne okazje i święta.

 

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić bigos krok po kroku
  • jakie składniki wybrać do zrobienia bigosu

1. Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie kminek w ziarenkach - nakryć, gotować do miękkości.

2. Kapustę białą drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i podgotować na półmiękko z małą ilością soli.

3. Marchewkę utrzeć na tarce i dodać do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Nie odlewać, tylko odparować możliwie dużo wywaru.

4. Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do odparowanej białej kapusty.

5. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kosteczkę i zrumienić na 2-3 łyżkach oleju.

6. Połączyć obie kapusty wraz z pozostałymi wywarami, dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz kolorowy i nieco soli. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż bigos będzie gotowy.

Bigos można przygotować kilka lub kilkanaście dni przed świętami, zamrozić go i odgrzać na święta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 24.01.2015 14:17
pyszny ten bigos
ONY_za_kare 31.08.2014 18:05
przepyszny bigos
Habibi 29.08.2014 11:52
Dodatek słodkiej kapusty zdecydowanie łagodzi kwasowość kiszonej - bigos jest przez to jakby nieco lżejszy :)
Ola1young 28.08.2014 17:00
lubimy taki mieszany bigos :)
Cranberry 28.08.2014 07:47
ale smacznie tu :)
mysliwy
mysliwy 27.08.2014 16:31
Z chęcią bym spróbował:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak