Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej z kiełbasą i marchewką
Bigos z kiszonej i białej kapusty to doskonały pomysł na sycący obiad, szczególnie podczas chłodniejszych dni. Tradycyjnie przygotowuje się go na różne okazje i święta.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić bigos krok po kroku
- jakie składniki wybrać do zrobienia bigosu
1. Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ewentualnie kminek w ziarenkach - nakryć, gotować do miękkości.
2. Kapustę białą drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i podgotować na półmiękko z małą ilością soli.
3. Marchewkę utrzeć na tarce i dodać do kapusty na kilka minut przed końcem gotowania. Nie odlewać, tylko odparować możliwie dużo wywaru.
4. Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do odparowanej białej kapusty.
5. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w kosteczkę i zrumienić na 2-3 łyżkach oleju.
6. Połączyć obie kapusty wraz z pozostałymi wywarami, dodać kiełbasę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: pieprz ziołowy, świeżo zmielony pieprz kolorowy i nieco soli. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż bigos będzie gotowy.