Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto- wymiar blachy 22x37 cm

mąka pszenna 3 szkalnki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
śmietana kwaśna 2 łyżki
margaryna 250 gram
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Owoce

gruszki
śliwki węgierki

Kruszonka

żółtko jajek 1 sztuka
mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 82% 100 gram
cukier waniliowy 1 sztuka
cukier kryształ 0,5 szklanki

Porada

Do takiego ciasta można użyć dowolnych owoców. Białka,które pozostają od żółtek polecam zużyć.Jeśli lubimy bezę w ciastach to można ubić z cukrem i wyłożyć na owoce, a na to kruszonkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowo - gruszkowe

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagniatamy tak długo, aby wszystkie składniki się połączyły.
Krok 1 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
2
Po zagnieceniu ciasta wykładamy, wylepiając je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
3
Na ciasto wykładamy owoce, jeśli są to śliwki układamy je skórka do ciasta, aby sok nie przesiąkł w ciasto. Posyp owoce mąką,aby zatrzymały sok.
Krok 3 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
4
Kruszonka: Składniki delikatnie zagniatam palcami tworząc sypką kruszonkę.
Krok 4 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
5
Posyp ciasto kruszonką.
Krok 5 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
6
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut.
Krok 6 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto
7
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 7 - Ciasto śliwkowo - gruszkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak