Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 82% 1/3 kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
kakao 3-4 łyżki

Lukier królewski do ozdoby

cukier puder 1 1/2 szklanki
sok z cytryny 3 łyżeczki
białko 1 sztuka
barwnik spożywczy do ciast 5 kolorów

Porada

Zaletą pierników jest to,że są od razu miękkie i nie są twarde jak kamień. Po prostu można je zrobić 2 dni przed świętami i delektować się ich miękkim smakiem. Pierniki od lat robimy zawsze w Mikołajki 6 grudnia. W takim dniu udziela nam się nastrój.

Przepis i sposób przygotowania na: Miękkie pierniki z lukrem królewskim

Kroki postępowania

1
Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
Krok 1 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
2
Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia,mąkę i wymieszaj lekko mikserem. następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę.
Krok 2 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
3
Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy dowolnymi foremkami.
Pieczemy 1 160-180 stopniach przez 10 minut
Krok 3 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
4
LUKIER KRÓLEWSKI:
Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji. Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru. Taki lukier podziel na kilka miseczek i dodaj barwnik spożywczy jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier do zdobienia.
Krok 4 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
5
Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.
Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem.
Jeśli chcemy zawiesić nasze pierniki na choince to przed pieczeniem zrób na piernikach dziurki za pomocą słomki do napoi.
Krok 5 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto
6
Udekoruj pierniki. Obrysuj kontur pierników białym lukrem, zaczekaj aż zaschnie i następnie kolorowym lukrem udekoruj wypełniając środek pierników.
Krok 6 - Miękkie pierniki z lukrem królewskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 20.05.2016 22:14
PIĘKNE TE PIERNICZKI
viki103 21.12.2015 18:00
Jestem ciekawa ile wyjdzie sztuk z tego przepisu, zaraz biorę się za ich robienie-ale zrobię z podwójnej porcji składników :) Napiszę ile mi wyszło pierniczków ;)
msmariusz 14.12.2015 12:20
apetyczne, idealne na Święta
Izabela28 05.05.2015 11:24
ale kolorowe cudeńka;)
turkus3 21.11.2014 08:36
jeszcze pytanko - ile sztuk wychodzi z tego przepisu ??
turkus3 21.11.2014 08:33
pięknie udekorowane :-)
Katarzyna/kate1980 21.10.2014 20:48
jak ślicznie udekorowane
Marta Ryżek-Kalkowska 29.08.2014 10:15
Polecam wam te pierniki ,bo są miękkie po zrobieniu i nie trzeba czekać kilku tygodni aby zmiękły. Można je upiec nawet 2 dni przed świętami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak