Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet nadziewany morelami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 250 g
masło 50 g
cebula czerwona 1 szt.
czosnek 1 ząbek
brandy 30 ml
sól do smaku 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 2 łyżki
morele suszone 2 łyżki

Porada

Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet nadziewany morelami

Na dużej patelni rozgrzać 50 g masła i włożyć 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększyć ogień i usmażyć wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w w środku mają być delikatnie kremowe, podlać 30 ml brandy, chwilkę trzymać na ogniu. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić z ognia, przełożyć wątróbki do blendera i niezbyt dokładnie zmiksować. Na tej samej patelni, na której znajdują się resztki masła podsmażyć posiekaną czerwoną cebulę i posiekany czosnek, następnie cebule z czosnkiem dodać do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość zmiksować na delikatny mus. Wykładamy masę na folię aluminiową, na powierzchni ułożyć posiekane morele i zawinąć roladkę w folię, końce folii skręcić tworząc baton / cukierek. Pasztet schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Pasztet podałam z domową chałką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 27.08.2014 09:12
Fajny pasztet ;)
Christopher 26.08.2014 23:36
Poszalałaś trochę z pasztetami.Pychota.
2milutka 26.08.2014 22:25
fajnie podane:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak