Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pâté z drobiowych wątróbek

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
masło 150 g
cebula biała 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
czosnek 2 ząbki
tymianek 1,5 łyżki
brandy 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Nie wolno przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie i twarde.

Przepis i sposób przygotowania na: Pâté z drobiowych wątróbek

Na dużej patelni rozgrzać 100 g masła i włożyć 1/2 kg świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększyć ogień i smażyć wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w środku mają być delikatnie kremowe, podlać 50 ml brandy, chwilkę trzymać na ogniu. Doprawić wątróbki solą oraz pieprzem, odstawić z ognia, włożyć wątróbki do blendera i zmiksować, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażyć posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszać od czasu do czasu, dodać do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość zmiksować na mus. Masę przełożyć do małych kokilek. 50 g masła rozpuścić, wymieszać z pietruszką i polać powierzchnię pâté. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 26.08.2014 22:53
apetycznie wygląda
2milutka 26.08.2014 22:27
super to wygląda;)
msmariusz 26.08.2014 22:24
ciekawie wygląda
ada.la 26.08.2014 21:06
ciekawy ten przepis
Aannkaa82 26.08.2014 19:37
Wyglada apetycznie... i to bardzo.
Gracer 26.08.2014 19:31
świetnie wygląda
dodi 26.08.2014 18:53
apetycznie wygląda
Motorek 26.08.2014 18:49
Bardzo dobre
Katarzyna59 26.08.2014 18:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak