Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki zapiekane pod kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki 6 sztuka
cukier waniliowy 1 paczka
cynamon 1 łyżeczka
margaryna 1 łyżka
masło 1 łyżka
smalec 0,5 łyżka
cukier 0,5 szklanka
mąka 1,5 szklanka
aromat waniliowy 5 kropla
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki zapiekane pod kruszonką

Kroki postępowania

1
Śliwki myjemy, przecinamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki. Następnie kroimy śliwki na mniejsze kawałki i posypujemy cukrem waniliowym.
Krok 1 - Śliwki zapiekane pod kruszonką foto
2
Śliwki układamy w naczyniu żaroodpornym (można posypać delikatnie cynamonem) i przygotowujemy kruszonkę. Masło, margarynę, cukier, smalec, mąkę, aromat i żółtko wrzucamy do miseczki i ugniatamy tworząc w ten sposób aromatyczną kruszonkę. Posypujemy nią wcześniej przygotowane śliwki.
Krok 2 - Śliwki zapiekane pod kruszonką foto
3
Przygotowany deser wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 3 - Śliwki zapiekane pod kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.08.2015 21:20
ale cudo :)
wedith1 26.08.2014 09:46
Śliwki i kruszonka-idealne połączenie! :)
Renataj 25.08.2014 10:18
W podobny sposób robię jabłka ale do kruszonki nigdy nie dodawałam smalcu - warto spróbować.
Lidzia 25.08.2014 07:49
To co lubię: śliwki i kruszonka.
Lis 25.08.2014 00:20
Świetny pomysł na śliwki:)
joanna30 24.08.2014 22:03
Uwielbiam :) przed chwilą też dodałam swój przepis na crumble ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak