Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek gruntowy
kwiatostan kopru
korzeń chrzanu
sól do smaku
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

W garnku zagotować wodę z dwoma łyżkami soli kamiennej na jeden litr zalewy i odstawić do wystygnięcia. Ogórki umyć i pozostawić w zimnej wodzie jeszcze przez godzinę.
W tym czasie na dno słoików wkładam koper , obieram czosnek dzieląc go na ząbki oraz chrzan krojąc go na mniejsze słupki . Ogórki układam w słoikach dosyć ciasno wkładając między nich jeden lub dwa ząbki czosnku oraz kawałki chrzanu. Na wierzch ułożonych ogórków wkładam po dwa lub trzy młode liście winogron i zalewam przygotowaną zalewą . Dokładnie zakręcam słoiki i odstawiam je w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.07.2015 16:23
Musi być koniecznie zagotowana ta woda?
adelajda 28.09.2014 07:39
Zimą jak znalazł :)
Futka 13.09.2014 12:39
Pyszne ogóreczki :)
gusia1000 02.09.2014 00:30
Też tak robię na zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak