Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety rybne w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 1 kg
bułka czerstwa 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 50 g
jaja 2 szt
cebula 1 szt
margaryna 30 g
pieprz i sól
Wywar:
marchew 150 g
pietruszka 50 g
seler 50 g
por 100 g
ziele angielskie
sól
sos
mąka 10 g
margaryna 50 g
śmietana 200 g
koperek 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety rybne w sosie

Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić.

Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć.

Cebulę obrać, opłukać.

Filety z ryby opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulą zemleć w maszynce.

Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić.

Z gotowej masy uformować pulpety.

Do części gorącego wywaru z warzyw włożyć pulpety i ugotować.

Przygotować sos:

Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałego wywaru z warzyw.

Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru.

Do sosu dodać śmietanę, sól i mieszając zagotować.

Gorące pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.11.2015 23:19
Smaczne jedzenie.
SyMiki 02.01.2012 07:54
pyszne
Tetiana 05.11.2011 15:37
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak