Pulpety rybne w sosie

Pulpety rybne w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety rybne

    1 kg
  • bułka czerstwa

    100 g
  • bułka tarta

    50 g
  • jaja

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • margaryna

    30 g
  • pieprz i sól

  • Wywar:

  • marchew

    150 g
  • pietruszka

    50 g
  • seler

    50 g
  • por

    100 g
  • ziele angielskie

  • sól

  • sos

  • mąka

    10 g
  • margaryna

    50 g
  • śmietana

    200 g
  • koperek

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa umyć, obrać, opłukać, podzielić na części, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać ziele angielskie, sól i ugotować, wywar przecedzić.

Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć.

Cebulę obrać, opłukać.

Filety z ryby opłukać, pokroić w kawałki i wraz z bułką i cebulą zemleć w maszynce.

Do masy rybnej dodać bułkę tartą, jaja, margarynę, pieprz i sól i dobrze wyrobić.

Z gotowej masy uformować pulpety.

Do części gorącego wywaru z warzyw włożyć pulpety i ugotować.

Przygotować sos:

Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do pozostałego wywaru z warzyw.

Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić częścią wywaru i połączyć z resztą wywaru.

Do sosu dodać śmietanę, sól i mieszając zagotować.

Gorące pulpety z wywaru polewać sosem na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

16.11.2015 23:19
Smaczne jedzenie.

SyMiki

02.01.2012 07:54
pyszne

Tetiana

05.11.2011 15:37
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat