Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1-2 kg
cebula 2-3 szt
jabko 1-2 szt
łopatka bez kości 0,5 kg
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
pieprz
mleko 3,2% 5-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem

Kroki postępowania

1
Słoninę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem foto
2
Cebulę obrać i opłukać, pokroić w kostkę.
Krok 2 - Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem foto
3
Łopatkę lub inne mięsko pokroić na mniejsze kawałki, jabłuszko obrać i pokroić w kosteczkę.
Krok 3 - Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem foto
4
W dużym garnku roztapiamy słoninę. Jak już nam ładnie się wytopi słoninka dodajemy mięsko. Chwilę gotujemy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem foto
5
Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłuszko i cebulkę, dalej gotujemy. Jak już cebulka się ładnie zarumieni ściągamy z gazu. Dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec ostrożnie wlewamy mleko. Wszystko dokładnie jeszcze raz zamieszać, odstawić do ostygnięcia.
Smacznego:))
Krok 5 - Smalec ze skwarkami i jabłuszkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 27.08.2014 17:52
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak