Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 5 kg
czosnek 1 główka
koper 1 pęczek
ziele angielskie kilka ziaren
woda
sól 2 łyżki na litr wody
chrzan 1 korzeń
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoikach na ścisło. Po zalaniu zalewą nie powinny wypływać. Do słoików wkładamy również uprzednio umyty koper( gałązkę), ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Możemy wrzucić też po 2 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Do garnka lub innego naczynia nalewamy wodę i dodajemy po 2 płaskie łyżki soli kamiennej na litr wody. Dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się soli. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Szczelnie zakręcamy słoiki i odstawiamy je w chłodne miejsce. Do kiszenia ogórków możemy też dodać na słoik po liściu dębu lub wiśni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia26 24.08.2014 09:09
ale smakołyki
pestka 24.08.2014 08:36
bardzo lubię takie ogórki
RenataZ-et 23.08.2014 22:46
takie są najlepsze !
Wafelek2601 23.08.2014 22:31
Smaczne ogórki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak