Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
śliwki suszone 20 dag
wino białe wytrawne 100 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
ser pleśniowy niebieski 10 dag
tymianek 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 3 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
bulion 1/2 l
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią

Kroki postępowania

1
Suszone śliwki kroimy na średnie paseczki, następnie wkładamy do miseczki i zalewamy białym wytrawnym winem winem. Pozostawiamy aby przeszły aromatem wina.
Krok 1 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto
2
Ser pleśniowy niebieski kroimy w paseczki. Ja użyłam sera pleśniowego Lazur Turkusowy
Krok 2 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto
3
Kiedy suszone śliwki już nabiorą aromatu wina, osączamy je z zalewy. Zalewę pozostawiamy, wykorzystamy ją do podlania mięsa. Do owoców dodajemy powidła śliwkowe oraz suszony tymianek i dobrze mieszamy .
Krok 3 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto
4
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy. Tak przygotowane mięso kroimy w plastry i dość cienko rozbijamy tłuczkiem, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwinąć roladki. Mięso przyprawiamy do smaku solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układamy po trochu śliwkowego nadzienia oraz pokrojony ser i zwijamy roladki.
Krok 4 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto
5
Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie rumienimy na niej z każdej strony przygotowane roladki.
Krok 5 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto
6
Zrumienione mięso przekładamy do garnka lub rondelka, a następnie zalewamy zalewą pozostałą z osączonych śliwek i bulionem którym płuczemy patelnię na której smażyliśmy mięso. Całość dusimy na wolnym ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Wtedy powstały podczas duszenia mięsa sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki pszennej wymieszanej z wodą. Podczas duszenia część albo nawet większość sera rozpuści sieęi wypłynie do sosu nadając mu słodko gorzkawego smaku
Krok 6 - Roladki ze śliwkami i serem z turkusową pleśnią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 24.08.2014 10:35
fajne nadzienie do roladek
berys18 24.08.2014 09:30
apetyczne roladki
Zdzisław 24.08.2014 09:19
smaczny obiad podano dla mnie
IKrakowianka 23.08.2014 22:54
wyglądają przepysznie!
Rysia 23.08.2014 21:51
Pyszne roladki.
Gracer 23.08.2014 21:14
świetny przepis
Aleksandra/Olcia 23.08.2014 21:11
Ale bym zjadla
Adamorek 23.08.2014 19:13
bosko wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak