Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysta Pizza

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdży 25 g
mleko ciepłe 200 ml
mąki 400 g
miękkiego masła lub margaryny 50 g
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

Dodatki

czerwona papryka 1 szt
oliwki zielone Smak 18 szt
pomidorków cherry 200 g
cebule 2 szt
pieczarek 200 g
olej rzepakowy
sera żółtego 130 g

Sos pomidorowy

przecieru pomidorowego 180 g
wody 3 łyżki
czosnku 3 ząbki
ziół prowansalskich Prymat 1,5 łyżeczki
cukru 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
czubrycy czerwonej 1 łyżeczka
oliwy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysta Pizza

1.Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski,dodać
pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże i wyrobić
ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.SOS POMIDOROWY:Do rondelka przełożyć przecier pomidorowy,dodać wodę,
wyciśnięty czosnek,cukier doprawić do smaku przyprawami
i oliwą. Gotować przez 5 minut.
3.DODATKI:Oliwki,pomidorki pokroić w plasterki.Cebulę ,pieczarki
oczyścić, cebulę pokroić w wiórka, pieczarki w plasterki a paprykę w
paski i poddusić
na oleju.Ser zetrzeć na tarce.
4.Wyrośnięte ciasto,jeszcze raz zagnieść i rozwałkować je na
wielkość blachy.
Prostokątną blachę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć
ciastem drożdżowym. Posmarować wierz sosem pomidorowym i rozłożyć
dodatki.Posypać serem.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 15.09.2014 20:01
super pizza
Helena63 01.09.2014 11:41
muszę zrobić, bo pizze niezbyt mi wychodzą, a ta może będzie dobra
Motorek 01.09.2014 10:47
wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak