Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe korniszony

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki świeże 2 kilogram

ZALEWA

ocet spirytusowy 1 szklanka
woda 9 szklanka
sól 1 łyżka
cukier kryształ 2 łyżka

PRZYPRAWY DO JEDNEGO SŁOIKA O POJ. 1 L

Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 1/4 łyżeczka
czosnek 2 ząbek
koper 1 gałązka
chrzan świeży 1 kawałek 3 cm

Porada

*zalewy należy przygotować odpowiednio więcej, na tą ilość ogórków 2-3 porcje. Zależy to od wielkości ogórków i od tego jak ściśle uda nam się je ułożyć w słoikach.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe korniszony

Należy rozpocząć od bardzo starannego umycia i wyparzenia słoików i zakrętek. Ogórki również bardzo dokładnie umyć, kilka razy zmieniając wodę.

Na dno każdego słoika włożyć: liść laurowy, gałązkę kopru z kwiatostanem, kawałek obranego i opłukanego korzenia chrzanu, dwa ząbki czosnku pokrojone na plasterki oraz pozostałe przyprawy. Następnie wkładać do słoików ogórki, tak żeby jak najwięcej zmieściło się ich w każdym słoiku.

W dużym garnku zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewać do słoików, tak aby ogórki były nią zakryte.

Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczka kuchenną. Wlać gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Słoiki zostawić w garnku do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 31.08.2014 17:01
u mnie też najwięcej korniszonych,kiszonych tylko kilka słoików:)
ben-ka 22.08.2014 14:19
Też robię takie ogóreczki,bardziej je lubię od kiszonych.
mysza75 22.08.2014 11:01
takie domowe są najlepsze
Ola1984 22.08.2014 08:18
Domowe korniszony - najlepsze! :)
Lis 21.08.2014 21:39
{Pyszne takie korniszony:)
anemon 21.08.2014 21:18
Ja zawsze robię kilka słoików, bo lubimy, ale głównie robię kiszone. Bardzo Ci dziękuję.
iziona 21.08.2014 20:41
Ja nie robię korniszonków na zimę, ale Twoje zdjęcia są cudne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak