Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło jabłkowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 sztuki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżki
masło 1/4 kostki

Porada

Nowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).

Przepis i sposób przygotowania na: Masło jabłkowe

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne.
Utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej i odcisnąć dobrze na sitku ( sok zachować ).
Wymieszać dobrze miąższ jabłkowy z natką , sokiem z cytryny, miękkim masłem i szczyptą soli ( masy jabłkowej powinno być dwa razy więcej niż masła ).
Wyłożyć masę maślano-jabłkową na folię spożywczą i uformować w wałeczek. Dobrze schłodzić, a potem pokroić w krążki.
Można mrozić z tym , że wtedy trzeba masło wyjąć odpowiednio wcześnie przed podaniem by nie było zamarznięte ,, na kamień,,.
* Przygotowałam do Sznycli drobiowych z masłem jabłkowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 28.09.2015 23:56
ciekawe połączenie
alaaa 23.08.2014 20:47
pierwsze słyszę o takim maśle, ale podoba mi się pomysł
inka2012 23.08.2014 11:30
pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, muszę to wypróbować
asiczekz 22.08.2014 00:27
fajne, warto wypróbować
Kolorowa 21.08.2014 20:45
fajny przepis ;)
Ada-Gaba 21.08.2014 20:11
rewelacyjny pomysł
AnnieB 21.08.2014 18:52
Ciekawy pomysł
Ali 21.08.2014 18:44
Mmmm, pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak