Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort naleśnikowy.

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz mięsny.

mięso mielone 40 dag
cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
pomidory pelati 1 puszka
bulion drobiowy 100 ml
tymianek 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki
sos chili 1 łyżeczka
oregano 0,5 łyżeczki
sól
pieprz
cukier
masło
olej do smażenia
ser żółty 10 dag

Farsz ze szpinaku

szpinak świeży 25 dag
ząbki czosnku 2 szt
ser feta 15 dag
cebula 1 szt
jajko 1 szt
olej do smażenia
masło
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Naleśniki

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 2 szt
mleko 0,5 szklanki
woda mineralna 0,5 szklanki
sól do smaku

Dodatkowo

jajko 1 szt
ser żółty 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort naleśnikowy.

Kroki postępowania

1
Farsz mięsny-
Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew i pietruszkę , przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w trakcie dodać pokrajane pomidory pellati . Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Nie zapominać o częstym przemieszaniu farszu. Zredukować nadmiar płynu, przestudzić. Do zimnego wmieszać starty żółty ser.
Krok 1 - Tort naleśnikowy. foto
2
Farsz ze szpinaku-
Na patelni, rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucamy czosnek i cebulę .Mieszamy i szklimy cebulę. Trzeba uważać żeby nie spalić czosnku, bo potrawa będzie gorzka i niesmaczna .Dokładamy szpinak i na małym, mieszając dodajemy liście szpinaku. Całość dusimy tylko chwilę, solimy, dodajemy pieprz. Szpinak musi być doprawiony zdecydowanie. Redukujemy czyli odparowujemy nadmiar płynu. Po kilku minutach nasz szpinak jest gotowy. Przekładamy szpinak na sito i niech obcieknie i przestygnie. Teraz szpinak do miski i dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Krok 2 - Tort naleśnikowy. foto
3
Naleśniki-
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki. Potrzebne będą 4 szt.
Krok 3 - Tort naleśnikowy. foto
4
Wykonanie tortu.
Najlepsza będzie forma do tortu, średnicy usmażonych naleśników. Formę przesmarować odrobiną oleju i położyć naleśnik
Krok 4 - Tort naleśnikowy. foto
5
na który nałożyć połowę farszu mięsnego.
Krok 5 - Tort naleśnikowy. foto
6
Nakryć naleśnikiem
Krok 6 - Tort naleśnikowy. foto
7
i położyć farsz ze szpinaku, na który położyć naleśnik i drugą część farszu mięsnego.
Krok 7 - Tort naleśnikowy. foto
8
Farsz mięsny przykrywamy naleśnikiem i wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem 1 łyżki sera.
Krok 8 - Tort naleśnikowy. foto
9
Zapiekamy w piekarniku 190 oC 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i pokroić na porcje.
Tort naleśnikowy dobrze smakuje z czystym rosołem lub czerwonym barszczem. Oczywiście może być podany jako samodzielne danie.
Krok 9 - Tort naleśnikowy. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

xjustynka89x 23.08.2014 22:13
super wygląda:D
stef 22.08.2014 18:37
Danie ekstra!
Gabi44 22.08.2014 15:36
T takim nadzieniem musi być pyszny.
R'n'G Kitchen 22.08.2014 13:19
Obłęd! Pięknie wygląda.
Mniam 21.08.2014 22:58
Też bym taki torcik zjadła :)
Rysia 21.08.2014 19:43
Pyszne jedzonko.
Maria 70 21.08.2014 18:55
Na pewno lepszy niż tradycyjna lasagne.
kasienka23 21.08.2014 18:51
super torcik!
Ola1984 21.08.2014 18:07
O raju! Zdecydowanie moje smaki :)
Anna133 21.08.2014 17:21
wygląda obłędnie smacznie !
mirosława4 21.08.2014 17:16
taki torcik to bym chętnie zjadła :)
alaaa 21.08.2014 16:55
jak smakuje tak jak wygląda to porcyjkę proszę mi podesłać, barszczyk już sobie sama ugotuję :)
Christopher 21.08.2014 16:48
Torcik z filiżanką barszczyku smakuje wybornie. Tylko dla nas, tzn.Żony i dla mnie to porcja na 4 posiłki.Dzisiaj odgrzałem w piekarniku i był super. Polecam.
ada.la 21.08.2014 16:35
zapowiada się pyszny obiadek
marcia7 21.08.2014 16:19
wygląda naprawdę nieźle
Lidzia 21.08.2014 16:08
Wygląda - pięknie.
agnieszka214 21.08.2014 15:45
taki kesek moge zjesc
Papryczka 21.08.2014 15:43
tylko go zjeść
kloruś 21.08.2014 15:38
wygląda bardzo apetycznie ;)
Joannasz3190 21.08.2014 15:10
Musi być pyszny :)
Beatris 21.08.2014 14:36
Wspaniały torcik:) Wygląda niezwykle apetycznie:)
Sroczka 21.08.2014 14:19
Ależ ten tort pysznie wygląda, zjadłabym kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak