Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop różany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki róż 0koło 200 szt
cukier 1 szklanka
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop różany

Kroki postępowania

1
Płatki róż rozłożyć na 15 minut na świeżym powietrzu, aby ewentualne robaczki wyszły. Przebrać i wypłukać. Można oderwać białe końcówki, które mają trochę goryczki
Krok 1 - Syrop różany foto
2
Przełożyć do garnka, wsypać cukier i dolać szklankę cukru. Gotować pod przykryciem około pół godziny. Następnie pozostawić na noc.
Krok 2 - Syrop różany foto
3
Następnego dnia można dołożyć następną partię płatków i ponownie pogotować około 10 minut pod przykryciem.
Krok 3 - Syrop różany foto
4
Przecedzić. Do wywaru dodać sok wyciśnięty z cytryny i pogotować około 10 minut bez przykrycia, aby trochę wody wyparowało.
Krok 4 - Syrop różany foto
5
Przelać sok do wyparzonej butelki lub słoika. Przechowywać w chłodnym miejscu
Krok 5 - Syrop różany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.01.2017 18:56
Bez cukru da się.
Klausia 24.09.2016 17:08
Pyszności Wspaniałe
gacopierz23 10.09.2014 23:22
chętnie wypróbuję
eliza135 07.09.2014 19:09
smaczny i zdrowy
erym 02.09.2014 13:16
swietny przepis, ma wiele zastosowan :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak