Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 2 i 1/3 szklanki
mleko 6 łyżek
cukier 1 i 1/3 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
cukinia ok 1 szlanki startej

Polewa

gorzka czekolada 1 tabliczka
mleko 4 łyżki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem

Kroki postępowania

1
Do garnka wkąłdamy margarynę, mleko, cukier, kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Masę studzimy. Do ostudzonej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą. Cukinię jeśli jest bardzo młodziutka i ma miękka skórkę nie musimy obierać, pozbywamy się nasion i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą cukinię dodajemy do wyrobionego ciasta i mieszamy łyżka.
Krok 1 - Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem foto
2
Ciasto wylewamy na blaszkę (23x33cm) wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułka tartą. Pieczemy ok 50 min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy.
Krok 2 - Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem foto
3
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka nad kąpielą wodną. Tak powstałą polewą smarujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi
Krok 3 - Ciasto kawowo-cukiniowe z kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.12.2015 06:54
wygląda apetycznie
pestka 17.06.2015 08:07
pyszny deser
Iwona32 26.11.2014 13:09
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak