Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lawendowy cukier

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier 1 szkl.
lawenda 2 łyżki

Porada

Lawenda używana do cukru musi być dokładnie wysuszona, inaczej cukier stanie się wilgotny i się zbryli.Można dodać do cukru tylko same kwiatki,ja jednak dodaję też kilka całych łodyżek, bo w tych częściach lawendy jest najwięcej olejków eterycznych.

Przepis i sposób przygotowania na: Lawendowy cukier

Suszone kwiatki i łodyżki lawendy pokruszyć drobno najlepiej na tackę. Przełożyć do słoiczka i połączyć z cukrem, zamknąć i potrząsać słoiczkiem, aby cukier wymieszał się z lawendą. Szczelnie zamknąć słoiczek z cukrem i lawendą, odstawić na kilka tygodni, w zależności od tego jak bardzo aromatyczny ma być cukier. Potem można przesiać cukier przez sitko, jeśli chcemy zachować aromat, ale chcemy pozbyć się lawendowych kwiatków. Cukier lawendowy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, pozwoli to zachować aromat lawendy na dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.08.2014 10:13
Przez sitko przejdzie i cukier i okruszki z kwiatów, mają podobną wielkość
Katarzyna59 19.08.2014 19:46
świetny pomysł
Kasia35 19.08.2014 19:37
do czego można użyć taki cukier

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak