Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody truskawkowe na żółtkach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 0,5 kg
ekstrakt waniliowy 2 lyzki
śmietana 30% 1,5 szklanki
mleko 2% 0,5 szklanki
żółtko jajek 6 szt
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody truskawkowe na żółtkach

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Wrzucić do garnka, wlać ekstrakt i zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić. Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Odstawić. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem. Zmniejszyć ogień, wlewać powoli masę żółtkową, cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu aż delikatnie zgęstnieje – nie doprowadzić do wrzenia bo się zwarzy. Wlać do truskawek, zmiksować. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. przelać do maszyny do lodów, mieszać 30 minut, następnie przełożyć do pudełka i włożyć do zamrażarki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak