Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fregola z jagnięciną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Makaron - Fregola 200 g (tostowany w kuleczkach)
woda 400 ml
oliwa 2 łyżki
masło 4 łyżki
udziec jagnięcy 400 g (pokrojony w kostkę)
białe wino 250 ml
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
cukinia 2 szt.
natka pietruszki pół pęczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
cynamon
Imbir mielony Prymat
rodzynki 50 g (sułtańskie)

Przepis i sposób przygotowania na: Fregola z jagnięciną

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Fregola z jagnięciną foto
2
Do rozgrzanego garnka wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i przesmażamy. Dodajemy kawałki jagnięciny, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na średnim ogniu.
Krok 2 - Fregola z jagnięciną foto
3
Obraną marchew i cukinię kroimy w kostkę. Do prawie miękkiego mięsa dolewamy wino, redukujemy i dorzucamy pokrojone warzywa oraz szczyptę cynamonu i imbiru. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 3 - Fregola z jagnięciną foto
4
Przygotowujemy pastę: płuczemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Gotujemy ok. 15 minut.
Krok 4 - Fregola z jagnięciną foto
5
Ugotowaną pastę przekładamy na duży talerz, wykładamy mięso z warzywami, które obficie posypujemy świeżą natką lub kolendrą oraz, wedle uznania, rodzynkami sułtańskimi. Smacznego!
Krok 5 - Fregola z jagnięciną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 18.02.2016 20:23
fantastyczne :)
cukiereczek 13.02.2016 09:58
zachęca do zjedzenia
Maridka19 28.01.2016 20:51
Smacznie wygląda :)
2milutka 19.08.2014 13:50
coś pysznego!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak