Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 3 łyżki
marchew 1 szt
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ząbki czosnku 2 ząbki
olej do smażenia

Farsz

filet z kurczaka 40 dkg
smak czosnek z ziołami 6 ząbków
marchewka 1 szt
olej 1 szt
cebula 1 szt
śmietana 30% 100 ml
mąka pszenna 1 łyżka
szczypiorek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc 1 łyżka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Kroki postępowania

1
Filet kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojoną cebulką i marchewką i czosnkiem podsmażamy na oleju.
Krok 1 - Placek po węgiersku foto
2
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy wodą i chwilę dusimy.
Krok 2 - Placek po węgiersku foto
3
Do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy mąkę dokładnie mieszamy i wlewamy do fileta.
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
4
Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo cebulę i czosnek. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, dobrze mieszamy.
Krok 4 - Placek po węgiersku foto
5
Masę ziemniaczaną smażymy na oleju z obu stron
Krok 5 - Placek po węgiersku foto
6
Na placku układamy nasz farsz, składamy na pół. Dekorujemy keksem śmietanki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Krok 6 - Placek po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak