Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sandacz w sosie z porami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z sandacza 500 g
por 2 sztuki
masło 40 g
wino białe wytrawne 200 ml
jogurt grecki 400 g
sól i pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Sandacz w sosie z porami

Sandacza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy oraz posypujemy pieprzem. Następnie gotujemy tak przygotowane filety na parze na małym ogniu około 30 minut skórą do dołu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni na rozgrzane masło wrzucamy pokrojonego w krążki pora, którego dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy wino i gotujemy dalej, kolejne 10 minut, bez przykrycia. W tym czasie wino powinno się nieco zredukować. Wlewamy jogurt, możemy dodać ulubione przyprawy, i cierpliwie mieszamy całość aż sos zgęstnieje do żądanej konsystencji (około 10 minut). Następnie wyciągamy filety z garnka, ściągamy skórę, która teraz powinna zejść bez trudu, i wkładamy na patelnię do sosu. Delikatnie mieszamy, aby ryba nie rozpadła się na małe kawałki. Po kolejnych 10 minut podajemy z ugotowanym ryżem i młodymi cukiniami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 18.08.2014 21:28
świetny sosik do rybki
Edith85 17.08.2014 22:20
pyszne, zdrowe i pięknie podane
Pani Domu 17.08.2014 20:52
smacznie i ładnie
Katarzyna59 17.08.2014 20:33
wygląda fantastycznie
ada.la 17.08.2014 18:47
ciekawa dekoracja z tym ogórkiem
Christopher 17.08.2014 18:40
Rybka pyszna.
Sroczka 17.08.2014 18:03
Pyszna rybka, zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak