Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegusek na białkach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białko 8-10
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
masło lub margaryna 125 g
mak 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Piegusek na białkach

Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno. Masło/margarynę utrzeć z cukrem, dodaj przesianą z proszkiem mąkę. Wymieszać, dodać mak i znów wymieszać. Stopniowo dodawać pianę z białek, na 3-4 razy. Pierwszą można wymieszać z ciastem mikserem, pozostałe wymieszać delikatnie szpatułką.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).Ostudzić w piekarniku.Posypać pudrem lub polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 01:45
Lubię to ciasto.
alaaa 17.08.2014 20:25
ja też znam jest smaczne, dawno nie robiłam muszę nadrobić i upiec
iziona 17.08.2014 19:17
Oj, znam to ciasto i bardzo lubię :)
Kolorowa 17.08.2014 18:09
Fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak