Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk nadziewany pieczony

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 szt
tłuszcz do pieczenia
masło 2 dag
sól do smaku
mleko 1 szklanka
margaryna 1 łyżka
jaja 3 szt
gałka muszkatołowa do smaku
natka pietruszki 1 garść
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
bułka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk nadziewany pieczony

Mięso nasmarować solą na 1-2 godz przed przyrządzaniem.
Nadzienie:
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać zmieloną masę i ucietać z posiekaną pietruszką. Białka ubić na pianę, dodać do masy, wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Nadziać indyka, zszyć. Rozgrzać tłuszcz w brytfannie, włożyć indyka i obłożyć plastrami masła lub margaryny i piec 1,5 - 2 godz. W czasie pieczenia polewać sosem z pieczenia, uzupełniając wodą w miarę parowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 15.09.2010 06:41
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak