Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okrasa z gęsi.

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z gęsi 2 szt
sól
pieprz
ząbki czosnku 2 szt
Majeranek suszony Prymat
cząber

Porada

Więcej na temat okrasy i nie tylko znajdziecie na blogu DS - Kaszubskie jadło.

Przepis i sposób przygotowania na: Okrasa z gęsi.

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć ,
Krok 1 - Okrasa z gęsi. foto
2
wytrybować
Krok 2 - Okrasa z gęsi. foto
3
pokroić na mniejsze kawałki
Krok 3 - Okrasa z gęsi. foto
4
, zemleć ze skórą, dodać przyprawy i wymieszać .
Krok 4 - Okrasa z gęsi. foto
5
Okrasę włożyć do faski czyli glinianego garnka, dobrze ubić
Krok 5 - Okrasa z gęsi. foto
6
i przechowywać w lodówce.
Dawniej okrasę zalewano smalcem z gęsich jelit ,aby się nie psuła, ale my mamy lodówki. Gliniane naczynia zapobiegają jełczeniu.
Krok 6 - Okrasa z gęsi. foto
7
Wspaniale smakuje posmarowany nią kaszubski (nie tylko) chleb na ziemniakach.
Krok 7 - Okrasa z gęsi. foto
8
Jest doskonała do okraszania tłuczonych ziemniaków . Odsmażane lub trampane czyli utłuczone , polane ,posypane przesmażoną okrasą z cebulką ,smakują wybornie, próbowałem. A do tego kwaśne mleko, maślanka.
Krok 8 - Okrasa z gęsi. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 17.08.2014 18:08
Ciekawe ;)
Rysia 17.08.2014 17:52
Kiedyś nawet jadłam ziemniaczki tym okraszone.Były bardzo smaczne.
mysza75 17.08.2014 14:33
jakie fajne smarowidło
norweska20 17.08.2014 14:07
smaczna propozycja
IZABELA29 17.08.2014 13:54
rzadko kto taką robi ,chętnie bym ją skosztowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak