Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 0,5 kg
imbir 6 szt
cytryna 0,5 szt
Goździki całe Prymat 5-6 szt
cukier 0,5 szkl
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrać i opłukać. Pokroić na kawałki ok 2 cm.
Krok 1 - Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym foto
2
Zasypać go cukrem oraz cukrem waniliowym, odstawić na ok 5-10 min.
Krok 2 - Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym foto
3
Gdy cukier się rozpuści włożyć do garnka i chwilę podgrzewać na małym ogniu. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i gotować ok 4-5 min ciągle mieszając.
Krok 3 - Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym foto
4
Następnie wlać wodę, dodać goździki.
Gotować na małym ogniu przez ok 15-20 min. ( w razie konieczności dosłodzić).
Gdy kompot lekko ostygnie dodać 3-4 kawałki imbiru oraz 3 plastry cytryny, zamieszać odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wystudzony kompot przelać do dzbanka.
(ja dodatkowo daję po małym kawałeczku imbiru i małym plasterku cytryny do każdej szklaneczki)
Smacznego))
Krok 4 - Kompot rabarbarowy z imbirem kandyzowanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 17.08.2014 11:05
zaintrygował mnie smak!
bhb8 17.08.2014 10:19
lubię kompoty
pestka 17.08.2014 09:34
smaczny kompot

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak