Przepis i sposób przygotowania na: Tort kapsel piwa
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
Żółtka wymieszać z wodą i octem, dodać do ubitej piany. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Pieczemy 2 biszkopty (składniki podane są na 1 biszkopt)
Masa:
Ananasa kroimy na małe kawałki.
Do syropu z ananasa dodajemy tyle wody aby razem było 0,5 litra, dodajemy cukier i gotujemy budyń. Margarynę miksujemy, dodajemy wystudzony budyń. Masę dzielimy na połowę. Do jednej połowy dodajemy pokrojone kawałki ananasa. Drugą zostawiamy do posmarowania zewnętrznej strony tortu.
Masą ananasowa przekładamy upieczone biszkopty. Cały tort smarujemy drugą masą i dekorujemy masą cukrową.