Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czeskie z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 3 szkl
żółtko jajek 4 szt
cukier 0,5 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
margaryna 1 łyzka
miód 3 łyzki
śmietana gęsta 4 łyzki

KREM

kasza manna 10 łyzka
cukier 0,5 szkl
mleko 900 ml
masło 200 g

POLEWA

kakao 4 łyzki
cukier 4 łyzki
masło 4 łyzki
woda 2 łyzki

DODATKOWO

powidła śliwkowe 5 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czeskie z powidłami

CIASTO:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto.

( jeśli się nie klei zwiększamy odrobinę ilość śmietany , a jeśli jest za mokre dodajemy mąki ).

Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

KREM:

Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Kiedy mleko zagotuje się mieszamy jeszcze 2 minuty i odstawiamy z ognia do ostygnięcia.

Następnie miękkie masło ucieramy dodając po łyżce masy z kaszy.

CIASTO:

Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 kawałki.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką.

Uwaga!

Ciasto bardzo ciężko się wałkuje!

Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem).

Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia.

Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta.

POLEWA:

Wszystkie składniki polewamy wkładamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu zagotowania, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy z kaszą manna.

Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę.

Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.

Odstawiamy do „przegryzienia”

PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.08.2014 10:01
wyśmienite ciasto :)
Wiktoria29 17.08.2014 09:40
muszę wypróbować ten przepis
fotoviderek 17.08.2014 09:01
Pysznie się zapowiada :)
Kuchenka 17.08.2014 08:11
przepysznie wygląda
IwonaDD 16.08.2014 22:02
pychota!!!
2milutka 16.08.2014 21:35
uwielbiam takie
Janina 16.08.2014 21:10
Świetne ciacho;)
Mniam 16.08.2014 20:57
Wygląda bardzo apetycznie. Nie robiłam jeszcze takiego, a przepis mi się podoba :)
halina17 16.08.2014 20:24
Dobre ciasto.
Ola1984 16.08.2014 20:24
Bardzo apetycznie wygląda :)
Jadwiga/Jaga85 16.08.2014 19:51
Wygląda super!!!!
mufinka79 16.08.2014 19:44
Wspaniale wygląda :)
as28 16.08.2014 19:34
świetne ciasto
Aleksandra/Olcia 16.08.2014 19:14
lubię takie przekładańce
Michał2 16.08.2014 18:48
ładnie wygląda;)
Katarzyna59 16.08.2014 18:44
bardzo smakowite ciasto
Ewa 16.08.2014 18:13
Zapowiada się smakowicie, apetyczne zdjęcia :)
pajbek 16.08.2014 16:57
Musi być pyszne
mirosława4 16.08.2014 16:24
smacznie się prezentuje
Grazyna0211 16.08.2014 16:20
bardzo je lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak