Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z cukini i fasolki szpragowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1,5 kg
fasolka szparagowa 0,5 kg
marchew 2 sztuki
kiełbasa wiejska 2 pętka
pomidory 2 sztuki
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukini i fasolki szpragowej

Cukinie myjemy, kroimy w plastry, pozbawiamy gniazd nasiennych, jesli mamy bardzo młoda cukinię i ma miekka skórke nie musimy obierać, natomiast jesli cukinia jest twardsza to warto ją obrać. W dużym rondlu roztapiamy 3-4 łyzki masło i wrzucamy cukinie pokrojona w grubszą kostkę. Na małym ogniu przesmażamy, dodajemy marchew obraną i pokrojona w talarki oraz cebulę pokrojoną w talarki. I smażymy do miekkości, jeśli zacznie nam się przypalać, możmy delikatnie podlać wodą.
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na kwałki ok 2cm, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patlni razem i przeciśnietym przez praske czosnkiem.
Gdy cukinia z warzywami będą miękkie dodajemy pomidory które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki oraz pokroić w kostke, dodajemy także kiełbasę oraz fasolkę. Dusimy całość ok 10 min, dodajemy przecier, oraz przyprawiamy pieprzem oraz solą a na koniec troszkę oregono.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 01.01.2016 20:40
bardzo lubię takie leczo
Kejti 17.08.2014 13:07
Wygląda pysznie :-)
gosia56 16.08.2014 10:13
na pewno pyszne;)
Ewelina1991 16.08.2014 09:48
rewelacja na talerzu ;)
Lidzia 16.08.2014 09:06
Dawno nie robiłam. Narobiłaś mi smaku.
Zdzisław 16.08.2014 08:54
dla mnie smaczne danie do jedzenia
noninka77 16.08.2014 08:40
Często robimy i bardzo lubimy :)
kasiaw 16.08.2014 08:05
polecam palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak