Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bananami
Kroki postępowania
Śmietanę podgrzewamy z połową cukru i esencją waniliową, aż cukier sie rozpuści. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gęstą i jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy ciepłą śmietankę. Ponownie podgrzewamy i dodajemy po łyżce mąki kukurydzianej, dokładnie mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia (krem powinien miec konsystencję budyniu). Mase przekładamy do miski, przykrywamy folią i dobrze schładzamy.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Cały czas mieszając dolewamy stopniowo ciepłe mleko do masy jajecznej.
Wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica ok 20 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 35 - 40 min
Mleko z puszki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia. Do ciepłego mleka dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.