Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z bananami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,25 szklanki
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 1,25 szklanki
masło 50 g
mleko 0,75 szklanki
esencja waniliowa 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

nadzienie

śmietana 30% 330 ml
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
esencja waniliowa 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 6 łyżek
banan 2 średnie
sok z cytryny 0,5 szklanki
cukier trzcinowy 3 łyżki

polewa

mleko skondensowane 1 puszka
czekolada gorzka 100 g

Porada

Zamiast esencji waniliowej możemy użyć do ciasta - aromatu waniliowego, do kremu - laski wanilii.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z bananami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania kremu:
Śmietanę podgrzewamy z połową cukru i esencją waniliową, aż cukier sie rozpuści. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na gęstą i jasną masę. Cały czas mieszając dodajemy ciepłą śmietankę. Ponownie podgrzewamy i dodajemy po łyżce mąki kukurydzianej, dokładnie mieszając. Podgrzewamy do zgęstnienia (krem powinien miec konsystencję budyniu). Mase przekładamy do miski, przykrywamy folią i dobrze schładzamy.
Krok 1 - Torcik z bananami foto
2
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Krok 2 - Torcik z bananami foto
3
Mleko pogrzewamy z esencją waniliową i masłem, aż masło się rozpuści.
Cały czas mieszając dolewamy stopniowo ciepłe mleko do masy jajecznej.
Krok 3 - Torcik z bananami foto
4
Mase mieszamy z przesiana mąka z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica ok 20 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 35 - 40 min
Krok 4 - Torcik z bananami foto
5
Ostudzone ciasto przekrawamy.
Krok 5 - Torcik z bananami foto
6
Na patelni podgrzewamy sok z cytryny z cukrem trzcinowym. Banany kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Smażymy ok 3 min z każdej strony.
Krok 6 - Torcik z bananami foto
7
Na przekrojony spód wykładamy krem, na niego smażone banany. Przykrywamy drugą połową ciasta.
Krok 7 - Torcik z bananami foto
8
Przygotowyjemy polewę:
Mleko z puszki podgrzewamy, ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję rzadkiego budyniu, zdejmujemy z ognia. Do ciepłego mleka dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 8 - Torcik z bananami foto
9
Torcik polewamy polewą i wkładamy do lodówki na ok 2h
Krok 9 - Torcik z bananami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.02.2015 22:22
bardzo smaczny torcik , też taki robię podobny :-).
monika141 17.08.2014 15:11
ale pychotka
Christopher 16.08.2014 17:21
Smaczne ciasto.
Pani Domu 16.08.2014 13:21
az mi ślinka leci...
Renataj 16.08.2014 12:44
Apetyczny pomysł.
w mojej kuchni 16.08.2014 09:16
takie ciasta to lubię...
Ali 16.08.2014 06:09
Wygląda apetycznie, zjadłbym :)
Jadwiga/Jaga85 15.08.2014 23:27
Musiał być pyszny!
Jusiaa 15.08.2014 23:17
I by się zjadło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak