Japoński chleb mleczny

Japoński chleb mleczny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn tang zhong

  • woda

    200 g
  • mąka pszenna typ 650

    40 g

ciasto właściwe

  • masło

    50 g
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    54 g
  • śmietana 30%

    60 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko w proszku

    10 g
  • sól

    8 g
  • cukier

    86 g
  • mąka pszenna typ 650

    540 g
  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Japoński chleb mleczny
Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Krok 2 - Japoński chleb mleczny

Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło.
Krok 3 - Japoński chleb mleczny

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać.
Krok 4 - Japoński chleb mleczny
Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 5 - Japoński chleb mleczny

Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6 - Japoński chleb mleczny
Posmarować białkiem lub całym jajkiem.
Krok 7 - Japoński chleb mleczny

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

16.08.2014 17:52
@Iziona, cieszę się, że moje chlebki wpadają Ci w oko :) czekam na opinię!

iziona

16.08.2014 07:14
Kolejny chlebek w Twoim wykonaniu który zapisuję :)

irenka

15.08.2014 17:05
na pewno pyszny chlebek

Janina

15.08.2014 12:56
Chlebek jak bułka;)

bhb8

15.08.2014 12:35
z chęcią by się zjadło

mirosława4

15.08.2014 11:55
zjadłabym kawałek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat