Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z grzybami i papryką
Farsz: Grzyby oczyszczamy, kroimy w grubszą kostkę (podczas, gotowania i smazenia się obkurczą), gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i trzymamy trochę na sitku ca jakiś czas mieszająć by dobrze woda odeszła. Na patelni rozgrzewamy 2 łyzki masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulke i podsmażamy, dgy cebulka sie przy rumini dodajemy grzyby oraz paprykę startą lub pokrojoną w cienkie paseczki. Całość podsmażamy ok 10 min. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę, przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką ostrą.
Na usmażone i ostudzone naleśniki nakładamy po łyżce farszu, składamy brzegi i zwijamy krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku a nastepnie w bułce tartej i smazymy na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z barszczem.