Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z malinami, jeżynami i różanym cukrem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
mąka krupczatka 120 g
drożdże świeże 30 g
jaja 2 szt
cukier 3 łyżki
maślanka 3/4 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki

dodatkowo

maliny świeże 1/2 szklanki
jeżyny 1/2 szklanki
cukier różany 2 łyżki
mleko zagęszczone 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z malinami, jeżynami i różanym cukrem

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części.

Każdą rozwałkowujemy na kwadrat lub owal o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm.

Każdy kawałek nacinamy (najwygodniej radełkiem) po bokach w odstępach około 1,5 cm tworząc paseczki, ale pamiętając o tym, aby nie rozciąć środka, na którym ułożymy owoce.

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 20 minut .

Po tym czasie na środek każdego placuszka układamy na przemian maliny i jeżyny.

Następnie na zmianę przeplatamy paseczki.

Z wierzchu ciasto smarujemy mlekiem i posypujemy różanym cukrem.

Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 04.05.2017 15:26
uwielbiam takie domowe dożdżówki, wysmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak