Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik gotowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna ok 1 kg
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jaja 3 szt
masło lub margaryna 50 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
miód płynny 3 łyżki

masa serowa

twaróg zmielony 1,8-2 kg
jaja 3 szt
masło 100 g
cukier 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 paczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 2% 1 szkl

dekoracja

czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g
prażone orzechy laskowe 4 łyżki
wiórki kokosowe 2 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki

Porada

Nie jestem pewna czy do przepisu na ser nie wkradł się błąd. Powinno być 200g margaryny oraz 100 g masła :)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik gotowany

Kroki postępowania

1
Ciasto: Składniki zagnieść razem na jednolite ciasto (radzę nie dodawać od razu całego kilograma, lepiej zacząć od 3/4 i dosypywać stopniowo aż uzyskamy odpowiednią konsystencję)
Krok 1 - sernik gotowany foto
2
Formujemy wałeczek i dzielimy na 4 równe części
Krok 2 - sernik gotowany foto
3
Każdą część rozwałkowujemy
Krok 3 - sernik gotowany foto
4
ciasto wykładamy na obsypaną mąką blachę. Dorównujemy do kształtu, nakłuwamy widelcem
Krok 4 - sernik gotowany foto
5
pieczemy tak każdy z 4 placków (ok 180st 7 minut)
Krok 5 - sernik gotowany foto
6
gotowe placki układamy na suchej ściereczce do ostygnięcia. W między czasie zabieramy się za ser (najlepiej kupić twaróg w kostce -duża krajanka po kilogramie i zmielić samemu, wiaderkowe często nie dają rady) :)
Krok 6 - sernik gotowany foto
7
masło, margarynę, cukry rozpuścić na wolnym ogniu
Krok 7 - sernik gotowany foto
8
Jajka roztrzepać i wymieszać z twarogiem (nie musimy dokładnie, ważne by całość względnie się połączyła, aby nie uzyskać jajecznicy)
Krok 8 - sernik gotowany foto
9
ser przełożyć do masła, margaryn i cukru, cały czas mieszamy aż do zagotowania
Krok 9 - sernik gotowany foto
10
Zdjąć z ognia i dodać mąkę rozrobioną w mleku (ew budyń). Ponownie zagotować
Krok 10 - sernik gotowany foto
11
masa jest gotowa gdy łyżka będzie mogła nam stać pionowo przez dłuższą chwilkę
Krok 11 - sernik gotowany foto
12
jeden z płatów ciasta kładziemy do blachy wyłożonej folią, nakładamy warstwę sera, potem znów płat, ser, płat, ser i kończymy płatem. Schładzamy z lodówce ok godzinki
Krok 12 - sernik gotowany foto
13
rozpuszczamy czekoladę (watro dolać do niej trochę mleka na początku, będzie jej więcej- ale nie za dużo żeby nie była rzadka. Dodatkowa łyżka masła sprawi, ze nie będzie się kruszyć podczas krojenia), polewamy nią płat ciasta, posypujemy kolejno siekanymi prażonymi orzechami, rodzynkami, prażonymi płatkami migdałowymi
Krok 13 - sernik gotowany foto
14
potem ponownie polewamy całość czekoladą i obsypujemy wiórkami kokosowymi, tworząc coś na kształt jeżyka
Krok 14 - sernik gotowany foto
15
najlepiej aby gotowe ciasto przestało w lodówce ok 2 dni
Krok 15 - sernik gotowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 21.08.2014 15:33
smacznie wygląda serniczek)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak