Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z cukinią, papryką i pomidorami
Leczo z cukinią, papryką i pomidorami to najbardziej tradycyjna wersja tego przepisu. Dość klasycznym dodatkiem jest również kiełbasa, która daje przyjemny smak i aromat wędzenia. Ale ten dodatek nie jest obowiązkowy i jeśli chcesz mieć aromat wędzenia w leczo, dopraw je słodką papryką wędzoną.
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w duże kawałki. Jak cukinia jest mała to nie musimy jej wydrążać, od razu możemy kroić. Cebulę kroimy w pióra. Paprykę oczyszczamy i kroimy w 3 centymetrowe kawałki.
Kiełbasę kroimy na plasterki i dodajemy do garnka. Smażymy w garnku bez dodatku oleju. Wystarczająca ilość tłuszczu wytopi się z kiełbasy. Po chwili dorzucamy pokrojoną cukinię, paprykę i cebulę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i przepuszczony przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze trochę aż cukinia będzie miękka, ale nierozgotowana. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.