Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kisielowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 20 dkg
smalec 5 dkg
jajko 4 szt
jabłka 2 kg
kisiel wiśniowy 1 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 1 szklanka
cynamon Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kisielowiec

Kroki postępowania

1
Do szerokiego rondla wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 3 łyżki cukru, delikatnie połączyć składniki.
Krok 1 - Kisielowiec foto
2
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć ściśle obok siebie, posypać odrobiną cukru i cynamonem
3
Ubić białka, usztywnić cukrem na końcu dać kisiel i wymieszać. Wyłożyć bezę kupkami na jabłka
4
Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
Krok 4 - Kisielowiec foto
5
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć jedną porcję ciasta
Krok 5 - Kisielowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.10.2014 16:11
ciasto jest pyszne
Beata23 13.08.2014 18:06
musi być pyszne
adelajda 13.08.2014 17:41
pyszne ciacho :))
tina3112 12.08.2014 15:30
pyszności :)
agnieszka214 11.08.2014 21:13
smaczne ciacho mnima
Megg 11.08.2014 20:51
pysznie się prezentuje
as28 11.08.2014 19:18
fajne ciacho
V_kuchareczka 11.08.2014 19:10
pyszne ciasto
stokrotka 11.08.2014 18:30
pyszny deserek
Paolcia 11.08.2014 18:20
bardzo fajny :)
Janina 11.08.2014 18:07
Podaję przepis; mąkę wsypać do naczynia, dać 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać, następnie schłodzone masło i smalec zetrzeć na tarce, dać 4 żółtka i zagnieść ciasto.Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, połowę ciasta pokruszyć na blachę. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, ułożyć jedno obok drugiego, posypać odrobiną cukru i posypać cynamonem. Białka ubić na pianę usztywnić niepełną szklanką cukru, na koniec wsypać kisiel i wymieszać. Wyłożyć bezę kupkami na jabłka, pokruszyć drugą część ciasta, posypać na bezę. Wstawić do piekarnika 180 st.na ok. 1 godzinę. Upiec na złoty kolor. Smacznego; Nie wiem dlaczego pomieszalo mi przepis i wogole nie moglam sie uporac y dodaniem czegokolwiek .Przepraszam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak