Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wietnamska wieprzowina w karmelu

5.0
(44)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

karmel

cukier 2 łyżki
woda gorąca 4-5 łyżek

reszta składników

schab bez kości 400g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 4-5 łyżek
cukier brązowy 1 łyżka
ocet ryżowy 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
mleko kokosowe lub śmietana 30% 5 łyżek
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Wietnamska wieprzowina w karmelu


Przygotować karmel, do garnuszka dodać cukier i wodę. Podgrzewać aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel.
Wieprzowinę pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w plastry (tylko jej biała część, szczypior zostawić do posypania dania) a czosnek
posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę dymkę oraz czosnek ok. 1 min. Następnie dodać wieprzowinę oraz sos sojowy oraz karmel.
Całość podsmażyć aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy sos rybny,ocet ryżowy, chili, cynamon, cukier oraz 1,5 szklanki wody.
Zmniejszamy ogień i dusimy mięso ponad godzinę, od czasu do czasu sprawdzając czy mięso potrzebuje trochę wody.
Ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania mięsa, zwiększyć gaz i dodać śmietankę 30% lub mleko kokosowe.
Wymieszać i podgotować ok .2 minuty.
Podawać z ryżem, posypać danie szczypiorem oraz sezamem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.08.2014 09:02
Dla mnie rewelacja :-)
Kolorowa 12.08.2014 14:12
Muszę taką zrobić !
Christopher 11.08.2014 19:20
Lubię taki schabik.
Joannasz3190 11.08.2014 14:43
Musi być pyszna! :)
Ania321 11.08.2014 12:21
musi być pyszne :)
Beatris 11.08.2014 12:06
Wyśmienicie przygotowane mięsko:)
Pani Domu 11.08.2014 11:41
ciekawy smak
luna76 11.08.2014 11:31
interesujący przepis, zapisuję do wypróbowania :)
Adamorek 11.08.2014 11:24
wygląda profesjonalnie
w mojej kuchni 11.08.2014 11:21
pyszne danie obiadowe...
Pyszota 11.08.2014 10:00
super przepis
2milutka 11.08.2014 09:42
aż chce się jeść oczami
VioletoweKucharzenie 11.08.2014 09:23
Też takiej nie jadłam:-) Musi mieć ciekawy smak!
Konczi 11.08.2014 09:20
musi być przepyszna bo na taką wygląda :D światowe danie :D
olkaaa 11.08.2014 09:18
muszę spróbować
Triss 11.08.2014 09:11
apetyczne mięsko. ;)
Jusiaa 11.08.2014 09:09
Prezentuje się bardzo zachęcająco
ice cubes 11.08.2014 09:05
z chęcią by się zjadło
brioszka 11.08.2014 09:05
błąd w nazwie" wieprzowina" miała być ;)
kloruś 11.08.2014 09:04
wygląda baaardzo smakowicie!
Patriszja
Patriszja 11.08.2014 08:39
pięknie wygląda :)
Ewelina1991 11.08.2014 08:34
jeszcze nie jadłam w takim wydaniu- wygląda bardzo smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak