Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo-śmietankowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka szymanowska 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1/2 szkl
jajko 6 szt
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
galaretka cytrynowa 1 opak
jabłka 1 kg
mleko 400 ml
śnieżka 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo-śmietankowe

CIASTO

Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę podczas ubijania dodać cukier.

Gdy piana będzie ubita, dodawać po woli żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszać, piec około 25-30 minut w 170 stop.

Po upieczeniu przekroić ciasto na pół by powstały 2 placki.

MASA JABŁKOWA

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przesmażamy jabłka z 1 łyżką cukru.

Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, mieszamy nie gotujemy.

MASA ŚMIETANKOWA

Śnieżki ubijamy z mlekiem, na puszysty krem, żelatynę rozpuszczamy w gotowanej wodzie, ostudzoną dodajemy do śnieżek i mieszamy.

CIASTO PRZEKŁADAMY W TAKIEJ KOLEJNOŚCI

1-ciasto biszkoptowe

2-masa jabłkowa

3 -masa ze śnieżek

4 -biszkopt

Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 05.02.2012 13:09
śliczne wyszło
Jolanta40 18.10.2011 08:24
mniam
SyMiki 28.06.2011 17:00
pychotka
bogumiła3 16.09.2010 23:14
super
Małgorzata113 06.08.2010 08:53
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak