Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Ciasto jabłkowo-śmietankowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka szymanowska

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajka

    6 szt
  • ocet

    1/2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa

    1 opak
  • jabłka

    1 kg
  • mleko

    400 ml
  • śnieżka

    2 szt
  • żelatyna

    1 łyżeczka
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO

Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę podczas ubijania dodać cukier.

Gdy piana będzie ubita, dodawać po woli żółtka, ocet a na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszać, piec około 25-30 minut w 170 stop.

Po upieczeniu przekroić ciasto na pół by powstały 2 placki.

MASA JABŁKOWA

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Przesmażamy jabłka z 1 łyżką cukru.

Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, mieszamy nie gotujemy.

MASA ŚMIETANKOWA

Śnieżki ubijamy z mlekiem, na puszysty krem, żelatynę rozpuszczamy w gotowanej wodzie, ostudzoną dodajemy do śnieżek i mieszamy.

CIASTO PRZEKŁADAMY W TAKIEJ KOLEJNOŚCI

1-ciasto biszkoptowe

2-masa jabłkowa

3 -masa ze śnieżek

4 -biszkopt

Na końcu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorota59

05.02.2012 13:09
śliczne wyszło

Jolanta40

18.10.2011 08:24
mniam

SyMiki

28.06.2011 17:00
pychotka

bogumiła3

16.09.2010 23:14
super

Małgorzata113

06.08.2010 08:53
mniam, mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat