Karmelowy krem

Karmelowy krem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

karmel

  • cukier

    10 dag
  • woda

    5 łyżek

krem

  • jaja

    4 szt
  • żółtka

    4 szt
  • cukier

    10 dag
  • mleko

    2 szklanki
  • laska wanilii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garneczka wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier sie rozpuści. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną . Na dosć głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

luna76

10.08.2014 15:27
koniecznie muszę zrobić :)

noninka77

10.08.2014 11:00
Super wygląda :)

ice cubes

10.08.2014 10:51
z chęcią by się zjadło

barbara11561

10.08.2014 10:23
chętnie bym Ci porwała taką pyszność:)

kloruś

10.08.2014 09:13
wygląda fantastycznie! chętnie bym się poczęstowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat