Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy krem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karmel

cukier 10 dag
woda 5 łyżek

krem

jaja 4 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier 10 dag
mleko 2 szklanki
laska wanilii

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy krem

Do garneczka wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier sie rozpuści. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną . Na dosć głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 10.08.2014 15:27
koniecznie muszę zrobić :)
noninka77 10.08.2014 11:00
Super wygląda :)
ice cubes 10.08.2014 10:51
z chęcią by się zjadło
barbara11561 10.08.2014 10:23
chętnie bym Ci porwała taką pyszność:)
kloruś 10.08.2014 09:13
wygląda fantastycznie! chętnie bym się poczęstowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak