Budyniowo-orzechowe ciasto

Budyniowo-orzechowe ciasto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • proszek do pieczenia

    1 opak
  • jajka

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka

    4 szkl
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • margaryna

    0,5 kost
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • orzechy włoskie

    200 g
  • Słoik powideł śliwkowych

  • śmietana

    3 łyżki
  • odrobina soli

  • krem do karpatki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO

Mąka, margaryna, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, śmietana.

Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieśc ciasto na gładką masę.

Ciasto podzielić na 2 części.

Dwie identyczne blachy posmarować tłuszczem, wyłożyć na nie ciasto, posmarować powidłami.

Białka ubić z cukrem na sztywno.

Pianę ułożyć na powidłach, a potem posypać posiekanymi orzechami.

Obydwa ciasta piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 30 minut.

Wyjąć placki i ostudzić.

Przygotować krem karpatkowy, według przepisu na opakowaniu.

Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy.

Nakryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechowo-śliwkową do dołu.

Na koniec polać ciasto polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka_86

01.11.2011 12:18
pysznee

eli82

01.07.2011 09:19
super

wolochski

19.01.2011 22:14
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat