Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowo-orzechowe ciasto

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

proszek do pieczenia 1 opak
jajko 6 szt
cukier 1 szkl
mąka 4 szkl
cukier puder 3/4 szkl
margaryna 0,5 kost
cukier waniliowy 1 opak
orzechy włoskie 200 g
Słoik powideł śliwkowych
śmietana 3 łyżki
odrobina soli
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowo-orzechowe ciasto

CIASTO

Mąka, margaryna, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól, śmietana.

Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieśc ciasto na gładką masę.

Ciasto podzielić na 2 części.

Dwie identyczne blachy posmarować tłuszczem, wyłożyć na nie ciasto, posmarować powidłami.

Białka ubić z cukrem na sztywno.

Pianę ułożyć na powidłach, a potem posypać posiekanymi orzechami.

Obydwa ciasta piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop. przez 30 minut.

Wyjąć placki i ostudzić.

Przygotować krem karpatkowy, według przepisu na opakowaniu.

Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy.

Nakryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechowo-śliwkową do dołu.

Na koniec polać ciasto polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 01.11.2011 12:18
pysznee
eli82 01.07.2011 09:19
super
wolochski 19.01.2011 22:14
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak