Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homogenizowany waniliowy 400 gram
śmietana kremówka 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
gorzka czekolada 1 tabliczka
borówki 1 opakowanie
biszkopty okrągłe 9 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli

Kroki postępowania

1
Borówki myjemy pod bieżącą wodą i odkładamy kilka sztuk na bok do dekoracji. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wody i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder dodajemy do 300ml śmietany kremówki, a całość miksujemy na dużych obrotach, aż śmietana będzie sztywna.
Krok 1 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
2
Dodajemy serek homogenizowany i mieszamy mikserem na małych obrotach. Następnie dorzucamy borówki i całość mieszamy przy pomocy szpatułki.
Krok 2 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
3
Półokrągłą miskę lub durszlak wykładamy folią spożywczą. Na to wylewamy powstałą masę.
Krok 3 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
4
Na wierzchu układamy biszkopty. Ciasto umieszczamy na noc w lodówce.
Krok 4 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
5
Następnego dnia do góry miski przykładamy paterę i całość odwracamy do góry nogami. Ściągamy miskę, folię i otrzymujemy piękną serową półkule.
Krok 5 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto
6
W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z pozostałą śmietaną kremówką i polewamy sernik. Odstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe.
Krok 6 - Sernik na zimno z borówkami w kształcie półkuli foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak