Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szk
jajko 4 szt
margaryna 1 kostka
cukier 2 szk
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Jest to przepis na dużą blachę ciasta.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać 1 szklankę cukru, posiekaną margarynę oraz 4 żółtka i wyrobić ciasto. Ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę pozostawiając odrobinę ciasta wielkości pączka.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z 0,5 szklanki cukru. Jabłka wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Następnie z 4 białek i reszty cukru ubić pianę i wyłożyć na jabłka.
Z odłożonego ciasta formować małe kulki i dowolnie układać na pianie. Piec w piekarniku z termoobiegiem 50 minut w temperaturze 190 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.08.2014 13:33
bardzo apetyczny jabłecznik ,uwielbiam taki
monika141 08.08.2014 11:13
Pyszne ciasto
gosia56 08.08.2014 09:38
chętnie bym zjadła kawałek ;)
Ewelina1991 08.08.2014 09:31
uwielbiam takie jabłeczniki ;)
Patriszja
Patriszja 08.08.2014 08:38
niezawodne ciasto :)
iziona 08.08.2014 07:59
Bardzo takie ciasta lubię
bhb8 08.08.2014 07:56
dobry deser
Konczi 08.08.2014 07:56
smaczne ciasto :D
ben-ka 08.08.2014 07:52
I ja bardzo lubię ciasta z jabłkami.
caralajna 08.08.2014 07:17
bardzo fajne ciasto
olkaaa 08.08.2014 07:17
uwielbiam jabłecznik
fotoviderek 08.08.2014 07:07
Super ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak