Ciasto z galaretką i orzechami

Ciasto z galaretką i orzechami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • żółtka

    5 szt
  • margaryna

    250 g
  • mąka

    2,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • MASA ORZECHOWA:

  • masło

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    5 łyżek
  • kasza manna

    3 łyżki czubate
  • polewa czekoladowa

  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    3 łyżki
  • czekolada

    100 g
  • ponadto :

  • dżem śliwkowy

    1 słoiczek
  • Biszkopty

    1 paczka
  • galaretki

    2 szt
  • orzechy włoskie

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO

Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.

Ciasto podzielić na 2 części.

MASA ORZECHOWA

Orzechy zalać szklanką mleka.

Wsypać 3 łyżki cukru, chwilę gotować.

Pozostałe mleko, cukier waniliowy i kaszę ugotować.

Masło rozetrzeć z resztą cukru.

Dodawać do masła, ostudzony krem.

Na koniec dodawać masę orzechową, dobrze utrzeć.

POLEWA CZEKOLADOWA

Składniki połączyć i zagotować.

ORZECHOWIEC

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.

Piec przez około 20 minut w 180 stop.

Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować dżemem, pokroić na 3 części i zwinąć w roladki.

Piec przez 25 minut.

Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu. ja dałam cytrynowe.

Płat ciasta posmarować kremem.

Ułożyć roladki.

Zalać tężejącą galaretką.

Odstawić do stężenia.

Ponownie posmarować kremem.

Ułożyć biszkopty i polać polewą

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

01.07.2011 15:35
Wygląda bardzo apetycznie:)

eli82

28.05.2011 13:47
musi być pyszne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat