Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3-4 szt.
  • pietruszka

    1-2 szt.
  • seler

    1 mała szt.
  • ziemniaki

    6-8 szt.
  • kalafior

    1/2 małej szt.
  • fasolka szparagowa

    1 duża garść
  • koper świeży

    1/2 pęczka
  • seler nać

    1 gałązka
  • śmietana

    3/4 szkl.
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    3-4 szt.
  • pieprz czarny ziarnisty

    4-5 szt.
  • liść laurowy

    1 szt.
  • sól morska

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młode jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler) skrobiemy i myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera (korzeń i nać), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dolewamy około 1,5-2 l wody (lub rosołu drobiowego) i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy aż jarzyny staną się miękkie.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się jarzyn.
Gotujemy około 10-12 minut.
Z zupy wyjmujemy nać selera.
Do śmietany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki, zahartowujemy śmietanę, dolewając gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy.
Zagotowujemy i wyłączamy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek i odstawiamy na 2-3 minuty.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat