Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarte leczo

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 młode sztuki
pomidory 5-6 sztuk
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryczka chili 1 sztuka
boczek wędzony 100 gram
kiełbasa 1 pęto
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia
śmietana 1-2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek mały

Porada

Dodając więcej wody do dania możemy w prosty sposób uzyskać cukiniową, rozgrzewającą zupkę. POLECAM!

Przepis i sposób przygotowania na: Tarte leczo

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w piórka i rumienimy na oleju.
Krok 1 - Tarte leczo foto
2
Między czasie pomidory kroimy w plasterki. Tak przygotowane dodajemy do gotowej cebuli. Chwilę razem smażymy.
Krok 2 - Tarte leczo foto
3
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierać jej ze skórki, ani usuwać nasion. Startą dodajemy do pomidorów. Całość podlewamy wodą (około 1 szklanka), wstępnie doprawiamy i dusimy.
Krok 3 - Tarte leczo foto
4
Paprykę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki.
Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plasterki ( lub kostkę).
Krok 4 - Tarte leczo foto
5
Tak przygotowaną wędlinę obsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy do niej przygotowane papryki i chwilkę razem smażymy.
Krok 5 - Tarte leczo foto
6
Gdy cukinia jest już miękka dodajemy do niej kiełbasę z papryką. Razem chwilkę ogrzewamy. Na koniec całość doprawiamy do smaku, zabielamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zagotowujemy i podajemy.
Krok 6 - Tarte leczo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 31.01.2017 22:50
Smaczne chętnie bym spróbowała;)
ben-ka 19.11.2015 07:46
Chętnie bym spróbowała.
goofy9 10.10.2014 14:09
świetny przepis, warto spróbować
Ela15 26.08.2014 11:36
świetne leczo
gusia1000 16.08.2014 23:44
Pomysłowo.
Anna133 07.08.2014 15:07
to musi obłędnie smakować, a jak sparwują się takie garnki ? bo chyba najlepsze do czyszczenia są ze szkła !
Megg 07.08.2014 12:41
lubię takie leczo, pycha
Wafelek2601 07.08.2014 09:27
Pyszności.
kasiaw 07.08.2014 08:49
bardzo lubię leczo więc z chęcią bym spróbowała
VioletoweKucharzenie 07.08.2014 08:48
takiego lecza jeszcze nie jadłam:-) wygląda apetycznie.
halinah 07.08.2014 08:44
z chęcią bym spróbowała
gosia56 07.08.2014 08:10
super leczo
olkaaa 07.08.2014 08:09
chętnie spróbuję
wyattearp 07.08.2014 07:07
super przepis uwielbiam leczo
Edith85 07.08.2014 07:02
fajny pomysł na leczo
norweska20 07.08.2014 00:41
wygląda bardzo smakowicie
wwwiolka 06.08.2014 23:28
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 06.08.2014 22:58
bardzo fajne to leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak